Τρίτη 23 Απριλίου 2024

«ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»-Συμμετοχή στο Μαθητικό Συνέδριο «Προχωράμε μαζί»

 

«ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Συμμετοχή στο Μαθητικό Συνέδριο «Προχωράμε μαζί»



Στο πλαίσιο μεσο-μακροπρόθεσμης παρέμβασης, για την ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης του σχολείου, οι καθοδηγητές/συντονιστές εκπαιδευτικοί Πάνος Κουρτίδης και Δήμητρα Καραδήμου, παρουσίασαν το πρόγραμμα «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» στο Μαθητικό Συνέδριο «Προχωράμε Μαζί» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μικροδιδασκαλίας του Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής, το Εργαστήριο Ανθρωπιστικών Ερευνών και Αθλητικής Ψυχολογίας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και το Εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας της Θρησκείας και του Πολιτισμού (του Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας) του Τμήματος Θεολογίας.

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από τους/τις μαθητές/τριες. Στόχος του προγράμματος ήταν 
η ενδυνάμωση των μαθητικών εκπροσώπων, ώστε να οικοδομηθεί ένα δημοκρατικό πλαίσιο διοικητικής οργάνωσης για όλη τη σύνολη σχολική κοινότητα (Διεύθυνση, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές/τριες),η  υποστήριξη του θεσμού των μαθητικών κοινοτήτων, η καλλιέργεια της πολιτότητας, των  δημοκρατικών δηλ. στάσεων και αξιών, με σκοπό την ενεργό συμμετοχή μαθητών/τριών στην λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων, η οικοδόμηση ενός συμπεριληπτικού  πλαισίου συνεργασίας μαθητικών κοινοτήτων,  Διεύθυνσης, εκπαιδευτικών,  γονέων, για μια δημοκρατική, συμμετοχική επίλυση σχολικών θεμάτων.

Ο μαθητής, μέλος του 15μελούς, Κωσταντίνος Στεφανίδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, έθεσε το ερώτημα/προβληματισμό του στους  κ.κ. Κωνσταντίνο Μπίκο,, Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ., Χρήστο Τσιρώνη, Κοινωνιολόγο, Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και Γεώργιο Μόσχο, Νομικό, πρώην Συνήγορο του Παιδιού, οι οποίοι και απάντησαν στο ερώτημα. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»-Συμμετοχή στο Μαθητικό Συνέδριο «Προχωράμε μαζί»

  «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» Συμμετοχή στο Μαθητικό Συνέδριο «Προχωράμε μαζί» Στο πλαίσιο μεσο-μακροπρόθεσμης παρέμβασης, για την ενίσχυση της δ...